Skip to content

Ohjeita rakentajille

Pohjoinen Teollisuus 2022

18.-19.5.2022, Oulu

 

Näytteilleasettajan Extranet palveluun

Pohjoinen Teollisuus -tapahtuma siirtyy toukokuulle 2022
Kesäkuun alkuun suunniteltu Pohjoinen Teollisuus siirtyy järjestettäväksi ensi vuonna. Tapahtuman uusi ajankohta Ouluhallissa on 18.-19.5.2022.

Lue lisää

 

Aikataulut sivulle päivittyvät pian.

Ohjeita rakentajille

Sen lisäksi, mitä jo näyttelysopimuksen liitteenä lähetetyissä sekä tämän palveluaineiston yleisissä osallistumisehdoissa on mainittu näyttelyosaston rakentamisesta, painotamme vielä seuraavia asioita:

Aikataulut  I   Huolto-ovet  I  Osastojen seinä-ja kattorakenteet  I  Näyttelyosaston vakiokorkeuden ylitys  I  Kaksikerroksiset osastot  I  Lattiapinnoitteet ja lattian maksimikuormitukset  I  Hallien korkeudet  I Osaston sähköistäminen  I  Paineilma-, vesi- ja viemäriliitännät  I  Kattoripustukset  I  Äänentoisto osastolla  I  Paloturvallisuus

Työnäytökset ja ohjelmanumerot  I Maalaaminen messutiloissa  I Ajoneuvot näyttelyesineinä  I  Musiikinesittämisluvat  I  Messualueen yleissiivous ja näyttelyosaston siivous  I  Ajoneuvoilla ajo hallissa  I  Logistiikkapalvelut, pakkauslaatikoiden säilytys  I  Tavaralähetykset  I

AIKATAULUT

Rakentaminen:
Tarkentuu myöhemmin.

Messut avoinna:
Keskiviikko 18.5. klo 9-17
Torstai 19.5. klo 9-16
Osastojen huoltoaika: Tapahtumapäivinä 1 h ennen tapahtuman aukeamista.

Purkaminen:
Torstai 19.5. klo 17-22
Perjantai 20.5. klo 7-20

Ulkoalueen rakentaminen ja purkaminen
Ohjeistus tarkentuu myöhemmin.

Lisärakennusaika:
Tapahtumassa ei ole mahdollisuutta ennakkorakennusaikaan. Lisärakennusajasta veloitetaan 300 € + alv. / tunti. Hinta on rakentajakohtainen.

Tieto tarvittavasta lisärakennusajasta, rakennettavista osastoista ja rakentajien henkilömäärästä sekä ennakkoon toimitettavista osastorakenteista tarvitaan viim. 3 vk ennen tapahtumaa.

Mikäli lisärakennusajan tarpeesta ei ole ilmoitettu 3 vk ennen tapahtumaa, ja virallinen rakennusaika ylittyy, tulee siitä paikanpäällä ilmoittaa ennen virallisen rakennusajan päättymistä Expomarkin yhteyshenkilölle Erkki Koskelle, puh. 040 546 9555.

Tällöin rakentajaa veloitetaan seuraavasti: 500 € + alv / alkava tunti / rakentaja.

HUOLTO-OVET

Huolto-ovet on merkitty Ouluhallin pohjakarttaan.
Huolto-ovi 2, korkeus 4,15 m, leveys 3,0 m
Huolto-ovi 4, korkeus 4,2 m, leveys 3,0 m
HUOM! Huolto-ovi 3 ei ole käytössä!

OSASTOJEN SEINÄ-JA KATTORAKENTEET

Messuosasto on varustettava seinäkkeillä niiltä sivuiltaan, jotka rajoittuvat naapuriosastoon tai tekniseen tilaan. Näytteilleasettaja ei saa ilman naapuriosaston kanssa erikseen tehtyä sopimusta hyväksikäyttää toisen näytteilleasettajan/naapuriosaston rakentamia seiniä. Osaston seinäkkeiden vakio-/minimikorkeus on 250 cm. 

NÄYTTELYOSASTON VAKIOKORKEUDEN YLITYS

Osaston vakio-/minimikorkeus on 250 cm. Kaikkiin sen ylittäviin rakenne- ja somistusratkaisuihin on saatava messujärjestäjän etukäteislupa. Rakennelmat, jotka ylittävät 250 cm korkeuden ovat lisämainostilaa ja niistä laskutetaan 500 € + alv 24 %. Sääntö ei koske näyttelyesineitä, mikäli ne eivät sisällä tuote- ja yritysmainontaa. Väliseinän vakiokorkeuden ylittävä rakenne ei saa sijaita yhtä metriä (1 m) lähempänä viereisen osaston rajaa. Mikäli korotukset ovat 1m lähempänä naapuriosasto, tulee heiltä kysyä lupa korotusosalle. Suunnitelmia koskevat piirustukset on toimitettava messujärjestäjälle 30 pv ennen messuja, eini.ontronen@expomark.fi sekä erkki.koski@smlog.fi 

KAKSIKERROKSISET OSASTOT

Mikäli toisessa kerroksessa oleskelee ihmisiä, on kerros varustettava kaikilta sivuiltaan tukevilla seinillä tai rakennusmääräysten mukaisilla kaiteilla. Kaiteen minimikorkeus on yksi metri (1 m). Toisen kerroksen pinta-alasta peritään lisänäkyvyysmaksua sopimuksen mukaan tai vähintään 500 € + alv. Kaksikerroksisten osastorakenteiden piirustukset tulee hyväksyttää ennakkoon paikallisilla rakennusvalvontaviranomaisilla.

Yhteydenotot:
Oulun kaupunki, Rakennusvalvontavirasto
Päivystävä tarkastusinsinööri
p. 08 558 43500, rvkatselmukset@ouka.fi
Päivystysajat arkisin klo 8-11 ja 13-15.

Kaksikerroksista osastoa koskevat piirustukset on toimitettava myös messujärjestäjälle 1 kk ennen tapahtumaa: asiakaspalvelu@expomark.fi 

LATTIAPINNOITTEET JA LATTIAN MAKSIMIKUORMITUKSET

Ouluhallin lattia on betonia ja paikoittain Novotan-pinnoitetta. Näytteilleasettajan tulee varustaa koko osasto matolla. Maton tulee olla paloa levittämätöntä (luokka L).

Raskaiden näyttelyesineiden paino/m2 on ilmoitettava etukäteen messujärjestäjälle, erkki.koski@smlog.fi, p. 040 546 9555. Painumisvaaran välttämiseksi tulee ohuiden, kapeiden, terävien ja painavien esineiden alle asettaa tarpeeksi leveät ja kestävät alustat (min. 20 x 20 cm). Autojen pyörien alle tulee asettaa painon jakaumaa tasaavat aluslevyt. 

HALLIEN KORKEUS

Ouluhallin katto on kaareva. Vapaa korkeus on hallin sivuilla 0-50 cm 2,2 m, jonka jälkeen korkeus lähtee kasvamaan n. 3 metristä ja keskellä 20 m. 

OSASTON SÄHKÖISTÄMINEN

Päivä- ja yösähköliitännät ja sähköasennukset messualueella suorittaa Messusähkö Oy. Osaston sähköliittymää tilattaessa on huomioitava osaston kokonaissähkön tarve, tilaa sähköt osastolle tilauslomakkeella. Sähkölaitteiden sijoituspiirros on liitettävä sähkötilaukseen mukaan. Seuraavassa muutama esimerkki eri sähkölaitteiden sähkökulutuksista:

Kahvinkeitin, tavallinen 1,0 kW
Kahvinkeitin, tupla 1,5 kW
Vedenkeitin 1,5 kW
Jääkaappi 150 l 0,4 kW + yösähkö
Mikroaaltouuni 1,5 kW
Projektori 0,5 kW
Plasmanäyttö 0,5 kW
Octanorm-valaisin 0,2 kW
Lumilux-loistevalo 0,1 kW
Kannettava tietokone 0,2 kW

Halleissa olevissa sähköverkoissa ei ole varmennettua verkkoa. Mikäli näyttelyosastolla on käytössä jatkuvaa sähköä tarvitsevia tietokoneita, pakastimia tai muita laitteita, on osastolle tilattava sähkön perusliittymän lisäksi yösähkö, jolloin virtaa ei katkaista yön ajaksi. Mikäli näytteilleasettaja tai rakentaja liittää omia sähkölaitteitaan näyttelyn sähköistäjän rakentamaan näyttelyverkostoon, tulee laitteiden olla Suomessa hyväksyttyjä ja sähköteknillisesti turvallisia ja määräysten mukaisia. Vastuu muista kuin sähköurakoitsijan asentamista sähkölaitteista on näytteilleasettajalla. Huomioithan, että viimeisenä messupäivänä sähköt katkaistaan osastoilta klo 16.30. 

PAINEILMA-, VESI- JA VIEMÄRILIITÄNNÄT

Paineilma-, vesi- ja viemäriliitännät hoitaa Are Oy.
Yhteyshenkilö: Aki Kannusmäki, p. 040 300 5421, aki.kannusmaki@are.f

KATTORIPUSTUKSET

Ouluhallissa ei ole mahdollista tehdä kattoripustuksia. 

ÄÄNENTOISTO OSASTOLLA

Mikäli teillä on äänentoistoa osastolla, ilmoitattehan siitä Bright Finland Oy:lle, veera.niemi@brightgroup.com.
Ilmoittamalla omasta äänentoistostanne saamme varmuuden siitä, että langattomien mikrofonien taajuudet toimivat kaikilla yhtä saumattomasti. 

PALOTURVALLISUUS

Avotulen käyttö tapahtumissa on kielletty. Avotuleksi katsotaan laitteet, joissa tuli tai liekki palaa laitteen ulkopuolella kuten esim. kaasuliedet, keittimet, öljylamput, kynttilät tai vastaavat. Työnäytösten, kuten hitsauksen, polttoleikkauksen tai muun vastaavan esityksen, josta aiheutuu kipinöintiä, esittelyyn on saatava paloviranomaisen lupa. Lupaa on haettava Oulun aluepelastuslaitokselta vähintään 30 pv ennen tapahtuman alkamista. Lupa-anomuksen liitteeksi tarvitaan näyttelyosaston suunnittelukuvat, tekniset tiedot työnäytöksestä ja tulityökortillisen esiintyjän tiedot. Ouluhallissa ei ole vakituista tulityöpaikkaa.

Oulun palolaitos
Palotarkastaja Pasi Nyman TAI Palotarkastaja Jarkko Heikkinen
PL 21, 90015 OULUN KAUPUNKI
p. 044 703 8682 (Pasi), p. 044 703 8684 (Jarkko)
etunimi.sukunimi@ouka.fi

Tulitöistä ja työnäytöksistä tulee informoida myös messujärjestäjää viimeistään 30 pv ennen tapahtumaa, erkki.koski@smlog.fi, p. 040 5469 555.

YLEINEN TURVALLISUUS 

TYÖNÄYTÖKSET JA OHJELMANUMEROT

Työnäytökset ja ohjelmanumerot nostattavat messujen yleistunnelmaa ja luovat positiivista ja aktiivista ilmapiiriä. Jos näyttelyosastollanne on äänekkäitä työnäytöksiä tai esim. musiikkiesityksiä, äänenvoimakkuus osaston kohdalla saa olla hetkellisesti enintään 80 dB. Hallien sisätiloissa sallitaan ainoastaan ilmalla täytetyt ilmapallot. Kaasupallojen käyttö sisätiloissa on ehdottomasti kielletty. Hallien teknisiä tiloja ei saa käyttää varastointitilana.

Kaikista messuosastoilla järjestettävistä ohjelmanumeroista on tiedotettava näyttelyjärjestäjää vähintään 2 vk ennen tapahtumaa: p. 010 830 0800, asiakaspalvelu@expomark.fi. Lisäksi äänekkäistä ohjelmanumeroista on kohteliasta informoida osastonaapurianne em. aikarajan puitteissa. 

MAALAAMINEN MESSUTILOISSA

Mikäli messutiloissa suoritetaan maalaustyötä, on lattia ja ympäristö ehdottomasti suojattava. Maalausvälineet voi pestä Messutoimistoa vastapäätä sijaitsevassa siivoustilassa. WC- ja huoltotiloissa maalausvälineiden pesu on kielletty. Näytteilleasettaja vastaa maalijätteiden, tyhjien astioiden ja välineiden asianmukaisesta hävittämisestä. 

AJONEUVOT NÄYTTELYESINEINÄ

Mikäli sisäosastolla on ajoneuvo näyttelyesineenä, on varmistettava, että virta on katkaistu päävirtakytkimestä tai akkujen virtakaapelit irrotettu. Polttoainetta ajoneuvon tankissa tulee olla mahdollisimman vähän. Näytteilleasettajan tulee myös varmistua, ettei öljyjä tai muita vastaavia aineita pääse lattiapinnoitteelle. Jos ajoneuvojen esittelyyn liittyy käyttötarvetta (esim. oheislaitteistot), on lupaa tiedusteltava paloviranomaisilta vähintään 30 pv ennen messuja. Mikäli ulkonäyttelyalueella (messuaukiolla) on näyttelyesineenä ajoneuvoja, näytteilleasettajan tulee varmistaa, ettei öljyä tms. pääse kivetykselle. Ongelmatilanteissa vastuussa on näytteilleasettaja. 

MUSIIKINESITTÄMISLUVAT

Messujärjestäjä vastaa tapahtuman musiikinedistämisluvista. Näytteilleasettajan ei tarvitse tehdä erikseen omaa ilmoitusta. 

MESSUALUEEN YLEISSIIVOUS JA NÄYTTELYOSASTON SIIVOUS

Messujärjestäjä huolehtii messualueen yleissiivouksesta, mikä käsittää hallien käytävien siivouksen. Alkusiivouksesta ja messuaikaisesta näyttelyosaston siivouksesta on vastuussa näytteilleasettaja ja se on tilattava erikseen. Mikäli tartan-pinnoite likaantuu näytteilleasettajan toiminnasta johtuen, pinnoitteen pesusta aiheutuvista kustannuksista on vastuussa näytteilleasettaja.
Näytteilleasettaja on velvollinen siirtämään rakennusjätteet osastoltaan ja sitä sivuavilta käytäviltä niille varattuihin keruuastioihin:
– pahvit niille varattuihin rullakoihin
– kirkasmuovi niille varattuihin säiliöihin
– muut jätteet sekajäteastioihin
– puujäte sille osoitetulle roskalavalle

Suojamuovin poisto osaston lattialta
Expomarkin kautta tilattuihin pakettiosastoihin sisältyy osaston lattian suojamuovin poisto. Muissa tapauksissa muovin poiston voi tilata siivouspalveluntarjoajalta tai osaston rakentajalta. 

AJONEUVOILLA AJO HALLISSA

Ajoneuvoilla ajo hallissa on Ouluhallissa kielletty tilan ahtauden vuoksi.
Huom. Jos messuosastollenne tulee raskaita ja kookkaita näyttelyesineitä, niiden tuomisesta halliin on sovittava messujärjestäjän kanssa etukäteen, viimeistään 14 pv ennen tapahtumaa mennessä: erkki.koski@smlog.fi, p. 040 5469 555.
HUOM! Rakentajien rekat yms. isot autot on ehdottomasti siirrettävä tapahtumapäiviksi pois parkkialueilta! 

LOGISTIIKKAPALVELUT, PAKKAUSLAATIKOIDEN SÄILYTYS

Hallissa on kuljetuskärryjä, joita on mahdollista lainata maksutta pienten tavaramäärien siirtämiseksi. Messujen virallinen huolitsija on Suomen Messulogistiikka Oy. He hoitavat:
– saapuvat lähetykset, messuaikaisen varastoinnin ja huolinnan
– tavaroiden nosto- ja siirtopalvelut
– tyhjien pakkauslaatikoiden säilytys ja varastointi (Ouluhallissa ei ole säilytystilaa messujen aikana)

Yhteystiedot:
Suomen Messulogistiikka Oy, Erkki Koski, p. 040 546 9555, erkki.koski@smlog.fi

Huomioitavaa näyttelyn purkamista koskien!
Ilmoitattehan kuljetusliikkeiden noudettavaksi jäävistä tavaralähetyksistä Erkki Koskelle viimeisenä purkupäivänä pe 20.5. klo 10.00 mennessä. Suomen Messulogistiikka Oy siirtää kaikki lähetykset, joiden noudosta ei ole ilmoitettu, kuljetuskumppaninsa terminaaliin Oulussa klo 16.00. Tällä varmistetaan, että Ouluhallissa ei ole asiaankuulumattomia tavaroita näyttelyn purkuajan päättyessä klo 20. Siirrosta syntyvät kustannukset veloitetaan näytteilleasettajalta.

Kuljetusliikettä käyttävien näytteilleasettajien tulee ilmoittaa etukäteen seuraavat tiedot:
– näytteilleasettajayritys ja osastonumero
– kuljetusliike, jolta paluukuljetus on tilattu
– rahtikirjan numero tai tilausnumero
– arvioitu tavaramäärä (mitat ja paino)
– sovittu noutoajankohta.

Vaivattomimmin lähetystietojen ilmoittaminen käy Suomen Messulogistiikka Oy:n sähköisellä lomakkeella osoitteesta webform.smlog.fi

Näyttelyhalliin ilmoittamatta jääneet lähetykset ovat noudettavissa tiistaina 24.5.2022 seuraavasta osoitteesta:

Kaukokiito Oy / [Näytteilleasettajan yritys]
Palautus Pohjoinen Teollisuus 2022
Terminaalitie 9
90400 OULU

Ennakkoon ilmoitetuille muiden kuljetusliikkeiden kuljetettavaksi jätetyille tavaroille, joita ei ole noudettu sovitusti perjantaina 20.5. klo 16.00,  järjestetään mahdollisimman edullinen yhteiskuljetus yllämainittuun terminaaliin. Nämä lähetykset ovat noudettavissa maanantaina 23.5.

Ennakkoon ilmoittamatta jääneet tavarat eivät välttämättä mahdu samaan kuljetukseen, jolloin kustannus siirrosta terminaaliin voi olla selvästi korkeampi. 

TAVARALÄHETYKSET

Tavaralähetyksiä saa laittaa Ouluhallille aikaisintaan ma 16.5.

Tavaralähetykset näyttelyhalliin toimitetaan osoitteella:

Näytteilleasettajan nimi ja osastonumero c/o SMLog
PoTe 2022 / Ouluhalli
Ylioppilaantie 4
90100 OULU

Tavaralähetyksiä messualueelle voidaan toimittaa aikaisintaan ensimmäisenä rakennuspäivänä. Näytteilleasettaja toimittaa näyttelyesineensä messualueelle omalla kustannuksellaan. Näytteilleasettaja on velvollinen huolehtimaan tavaralähetystensä vastaanottamisesta, purkamisesta, säilytyksestä, siirtämisestä näyttelyosastolle sekä tavaroiden palautuksesta messujen jälkeen. Näyttelyjärjestäjän tai Ouluhallin henkilökunta ei voi kuitata tavaraa vastaanotetuksi näytteilleasettajan puolesta. Suomen Messulogistiikka vastaanottaa kaikki tapahtumaan lähetetyt lähetykset, joilla ei ole näytteilleasettajan henkilökuntaa vastaanottamassa lähetystä sen saapuessa. Palvelu on maksullinen.

Yhteyshenkilö: David Palomo, p. +358 50 430 7082

Kollimerkintä:
Näytteilleasettajan nimi
Pohjoinen Teollisuus 2022
Osastonumero

——————————

 

Yhteistyökumppanimme Expotec Oy tarjoaa näytteilleasettajille messuosastojen rakenteet ja kalusteet, suunnittelusta toteutukseen avaimet käteen -periaatteella (myös yksilölliset design-osastot). Yhteyshenkilö: Petri Kuula, p. 0500 331 324, petri.kuula@expotec.fi